Positiivinen luottorekisteri auttaisi hillitsemään velkaantumista myös Suomessa

Ei kommentteja

Suomalaisten velkaantuminen puhututtaa

Toivottavasti paluu kesälomilta töihin on sujunut hyvin. Huomasin itse lomani aikana, että julkisuudessa oli entistä enemmän keskustelua suomalaisten velkaantumisesta, erityisesti kalliiden kulutusluottojen aiheuttamista lieveilmiöistä. Suomalaiset ottavat velkaa kulutukseen, mikä on talouden kasvun kannalta hyvä asia. Positiivista on myös kuluttajien luottamus talouden elpymiseen. Huolestuttavaa sen sijaan on kotitalouksien huomattavasti kasvanut velkaantumisaste sekä kulutusluottojen ottamisesta usein käynnistyvä maksuhäiriömerkintöjen kierre. Maksuhäiriöiden määrä on ennätyskorkea tällä hetkellä; Suomen Asiakastiedon mukaan alkuvuonna maksuhäiriöitä on rekisteröity noin 941 000 ja hieman alle 373 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Alkuvuonna merkintöjä kirjattiin yli 100 000 enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

Positiivinen luottorekisteri myös Suomeen?

Myönteinen havainto on se, että entistä useammin on keskusteluun tullut mukaan ns. positiivinen luottotieto, joka meiltä Suomesta vielä puuttuu. Suomessa kirjataan ja rekisteröidään vain ns. negatiivinen luottotieto eli maksuhäiriö. Muita tietoja ei ole helposti saatavilla ja se mahdollistaa kuluttajien velkaantumisen monesta eri lähteestä. Positiivinen luottorekisteri kuluttajien kaikista luotoista sekä niiden hoitamiseen liittyvistä tiedoista olisi yksi keino velkaantumisen liiallisen kasvun estämiseksi. Positiiviseen luottorekisteriin ovat sekä Finanssiala Ry että Finanssivalvonta suhtautuneet positiivisesti, jälkimmäinen ennen kaikkea makrotalouden vakauttamis mielessä.  Myös Luottomiehet ry pyrkii vaikuttamaan positiivisen luottorekisterin puolesta.

Kulutuksen kasvun ohella toinen velkaantumista lisäävä asia on nykymaailmassa rahan sähköisyys, mikä mahdollistaa velkaantumisen helposti, vähän kuin huomaamatta. Kun ei ole enää konkreettisesti rahaa käsissä, sen kulumista ei ole enää niin helppoa valvoa. Maksaminen on muuttumassa huomaamattomaksi osaksi ostotapahtumaa, mikä on kehityksen ja palvelujen puolesta erittäin hieno asia ja mahdollistaa palvelujen käyttäjille entistä helpompia ja miellyttävämpiä palvelukokemuksia. Uskon, että tällä saralla on löydettävissä monia kilpailuetuja ja uusia palveluita.

Sähköisyyden kehittymisen edistämiseksi ja talouden luottamuksen ylläpitämiseksi toivon, että saamme liiallisen velkaantumisen vähentämiseksi positiivisen luottorekisterin ja muita uusia työkaluja. Sähköinen saatavien hallinta yleistyy ja sen kiistattomia etuja ovat nopeampi rahojen kierto, parempi raportointi ja tilannekuva sekä parempi asiakaskokemus. Me Visma Duetolla teemme jatkuvasti töitä edistääksemme tätä kehitystä.

Toivotan työniloa kesälomien jälkeiseen töihin paluuseen!

Anna Johansén
toimitusjohtaja

Kategoriassa: Blogi